søndag, november 26, 2006

Leserkonkurranse

"Og han sa: Den som finner meningen med disse ord, skal ikke smake døden."

Løs kryssord til viskelæret tar deg, spill poker til solen står opp, delta i sjakkmesterskap til de små grå blir blå; Det vil uansett ikke gi deg like fete premier som denne leserkonkurransen:

1. premie: Udødelighet!

Det innledende sitatet er hentet fra Thomasevangeliet - et av de evangeliene som ikke kom med i Det nye testamentet. Dette er altså en konkurranse for de alternative. Alt du trenger å gjøre er, som sitatet sier, å finne den hemmelige meningen i de følgende ordene.

For å gjøre det litt lettere, tar jeg bare med et utvalg av tekstene i dette evangeliet. Finn frem alt du har om litteraturtolkning, setningsanalyse og drømmetydning - finn meningen! Lykke til!

7. Jesus sa: Salig er den løve som spises av et menneske, så løven blir menneske; forbannet er det menneske som løven spiser, så løven blir menneske.

35. Jesus sa: Ingen kan tre inn i den sterkes hus og ta det med makt, med mindre man binder hans hender. Da kan huset plyndres.

42. Jesus sa: Vær mennesker som går forbi!

56. Jesus sa: Den som har erkjent verden, har funnet et lik; og den som har funnet et lik, ham er verden ikke lenger verdig.

71. Jesus sa: Jeg skal ødelegge dette huset, og ingen vil kunne bygge det opp igjen.

72. En mann sa til ham: Si til mine brødre at de skal dele min fars arvegods med meg.
Han sa til ham: Å menneske, hvem har gjort meg til en som deler? Han vendte seg til disiplene og sa til dem: Er jeg kanskje en som deler?

75. Jesus sa: Mange står foran døren, men det er de som står alene som skal tre inn i brudekammeret.

97. Jesus sa: Faderens rike ligner en kvinne som bar en krukke full av mel. Mens hun gikk på envei et godt stykke hjemmefra, brakk hanken på krukken og melet rant ut bak henne på veien. Hun visste det ikke, hun hadde ikke merket uhellet. Da hun kom hjem, satte hun krukken ned og oppdaget at den var tom.

98. Jesus sa: Faderens rike ligner en mann som ville drepe en stormann. Han trakk sverdet hjemme hos seg selv og stakk det inn i veggen for å finne ut om hånden hans var sterk nok. Så drepte han stormannen.

105. Jesus sa: Den som kjenner sin far og sin mor, skal bli kalt sønn av en hore.

Hva var det hemmelige budskapet?
Send inn svar til dit du mener svarene skal og vinn evig liv!



(Dette var nok et forsøk på å gjøre eksamensforberedelsene mine litt mer lystbetont.)

Etiketter:

2 Comments:

Blogger Sissel said...

«Gå enda en gang bort og elsk en kvinne som har en elsker og bryter ekteskapet, likesom Herren elsker israelittene, enda de vender seg til andre guder og elsker rosinkaker!»

Min all-time favoritt

27 november, 2006 09:10  
Blogger Leander said...

Haha, jeg gjorde et søk og det viser seg at disse rosinkakene var populære:

4 ganger i Samuels bøker:

"Da var Abigajil snar i vendingen. Hun tok to hundre brød, to skinnsekker med vin, fem saueskrotter, fem mål ristet korn, hundre rosinkaker og to hundre fikenkaker og lesset det på eslene."

"Han fikk også et stykke fikenkake og to rosinkaker. Da han hadde spist, kom han til krefter igjen. Han hadde ikke smakt vått eller tørt på tre døgn."

"Så delte han ut en brødleiv, en daddelkake og en rosinkake til hver mann og kvinne i folket, som var samlet fra hele Israel."

"Da David var kommet et lite stykke på den andre siden av åsryggen, fikk han øye på Siba, som var tjenestemann hos Mefibosjet; han kom imot ham med et par kløvesler. På dem førte han to hundre brød, hundre rosinkaker, hundre stykker sommerfrukt og en skinnsekk med vin."

2 ganger i Krønikerne:

"Også de som bodde i nærheten, ja, helt fra Jissakar, Sebulon og Naftali kom de med mat på esler, kameler, muldyr og okser: mel, fikenkaker, rosinkaker, vin og olje og storfe og småfe i mengde. For nå var det glede i Israel."

"Så delte han ut en brødleiv, en daddelkake og en rosinkake til hver enkelt israelitt, både mann og kvinne."

Samt den du hadde, fra Hosea.

Dette med rosinkaker mistet visst sin popularitet da Jesus dukket opp, for det står ingenting om rosinkaker i NT.

27 november, 2006 11:18  

Legg inn en kommentar

<< Home