fredag, januar 05, 2007

Mojné

La meg fortelle deg om Mojné. Mojné er en liten by helt sør i Tsjekkia. Det er ingen viktig by, verken kulturelt og historisk. Ei heller har den noen spennende severdigheter. Dessuten er byen relativt stygg. Du kommer aldri til å dra dit, og hadde det ikke vært for denne teksten, ville du nok heller aldri ha hørt om den.

De lokale
Mojné har 202 innbyggere. 97 menn og 105 kvinner. Selv om 192 av de 202 innbyggerne er tsjekkiere, kan Mojné likevel skilte med å være et flerkulturelt samfunn: en av innbyggerne er nemlig polsk, en annen er moravisk, hele fire er slovakiske, og fire andre igjen er av "andre" nasjonaliteter.

Disse 202 menneskene må ha et sted og bo - og de har et sted å bo. Mojné har nemlig 83 hus. 81 av disse er såkalte familiehus, ett er et hus med leiligheter, mens det siste huset klassifiseres, av innbyggerne, som "annen type bygning". Her er det muligens snakk om kirken.

Fritidsaktiviteter
Når folk i Mojné kjeder seg, forandrer de navnet på byen sin. I 1315 het byen Moyn, men i 1375 forandret noen revolusjonære tsjekkiere navnet til Moyny. I 1525 var noen forut for sin tid og døpte om byen til Mojné, før noen artigperer forandret stavemåten til Moyne i 1654. I 1720, det året det var så mye mugg, ble Moyne til Mogne. Det ble byen hetende helt frem til 1789, da noen var så originale at de ga byen to navn på én gang: Mognie og Moyne. Ingen husker helt sikkert når navnet ble Mojné igjen, så det mistenkes at dette skjedde på en fest.

De som ikke vil drepe kjedsomheten med bynavnbytte, kan benytte seg av byens bibliotek. Med 584 bøker er det nok å velge mellom. I hvert fall hvis du ikke er kresen og ikke har lest så mye fra før.

Turist i Mojné
Dersom du nå, av en eller annen grunn, skulle ha et ønske om å besøke Mojné, trenger du sikkert et sted å sove. Da kan Chris, Michel og Bascel hjelpe deg. De driver nemlig Guesthouse Rajka, som, blant andre fasiliteter, kan tilby en låve.

Hvordan du kommer deg til Mojné? Godt spørsmål. Byen finnes i hvert fall ikke i Cappelens store verdensatlas. Prøv å ringe byens ordfører, Milan Zimmerhakl, på +420 380 743 778. Han kan sikkert forklare veien.

INFORMASJONEN ER STJÅLET FRA MOJNÉS OFFISIELLE, OG UFATTELIG KJEDELIGE, INFORMASJONSSIDE. DEN ER VERDT EN TITT.

Etiketter:

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

..er så Du ulykkelig fordi du gjorde nettopp dét? nå er jeg nysgjerrig på hvilke du definerer som universets avskum. (et hett tips kunne være sarpinger. (hysj på seg.) neida. joda. neida.

tipper jeg blir ca lynsjet for denne.

05 januar, 2007 19:21  
Anonymous Anonym said...

nei, gud forby at man skal komme her (der) og komme her og tro at man har noe å komme med. fysj. u for universitetet (unniversiteteth)
jeg er ikke bitter, altså.

06 januar, 2007 01:46  

Legg inn en kommentar

<< Home